(B) 1971 considered a landmark year? (A)

(B) The Parsis (C) The Hindus (D) The Muslims. 2. Which of these Indians condemned the Pent angular? (A) S.A Barelvi (B) A.F.S.

Talyarkhan (C) Mahatma Gandhi (D) All these 3. Who was Palwankar Baloo? (A) A Congress leader (B) A soldier (C) A Dalit cricketer (D) A Brahmin priest 4. Why was 1971 considered a landmark year? (A) First One-Day International was played between England and Australia (B) Television coverage expanded the popularity of International cricket (C) India, Pakistan boycotted South Africa (D) India entered the world of test cricket 5. Who was Kerry Packer? (A) British tycoon (B) Australian television tycoon (C) Sri Lankan rebel (D) None of these 6. How did the cricket boards become rich? (A) By organising large number of matches (B) Through patronage from rich industrialists (C) By selling television rights to television companies (D) None of the above 7.

We Will Write a Custom Essay Specifically
For You For Only $13.90/page!


order now

The ICC Headquarters shifted from London to: (A) Sydney (B) India (C) Dubai (D) Singapore 8. When the first World Cup was successfully staged? (A) 1972 (B) 1973 (C) 1974 (D) 1975 9. Name the Hockey player from India who won many Olympic Gold Medals? (A) Balbir singh (B) Dhyan Chand (C) Dhanraj Pillay (D) Gagan Ajit singh 10. Which game was exported from colonies to Britain? (A) Cricket (B) Polo (C) Hokey (D) Football. 11. In what ways is the game of cricket unique and different from other games? (A) A cricket match can go on for five days and still end in a draw; football and baseball do not last so long (B) The grounds in cricket can be of any shape – oval, circular, and of any size (C) Both (A) and (B) (D) The length of the pitch is specified 22 yards 12. There were revision of law by MCC between 1770 and 1780.

They were: (A) The weight of the ball and the width of the bat were specified (B) The first leg-before law was published in 1774 (C) The third stump became common, and the first six seam cricket ball was created (D) All the above 13. The West Indies win in Test series against England in 1950, had two ironical features. They were: (A) The victory was considered a national achievement, a way of demonstrating that West Indians were equals of white Englishmen (B) The captain of the winning West Indies team was a white Englishman (C) West Indies cricket team represented not one nation but several dominions which became independent countries later (D) Both (B) and (C) 14. There was a quarrel between the Bombay Gymkhana (a Whites-only club) and the Parsi Club, because: (A) The Parsis complained that the public pars was left unfit for cricket because the polo poleis of the Gymkhana Club dug up the surface (B) The colonial authorities were prejudiced in favour of their own White compatriots (C) The White cricket elite in India offered no help to the enthusiastic Parsis (D) All the above 15. The rivalry between the Parsis and the racist Bombay Gymkhana ended when: (A) The Parsis built their own Gymkhana to play cricket (B) A Parsi team beat the Bombay Gymkhana in cricket in 1889 (C) Both (A) and (B) (D) None of the above 16. When were the first written “Laws of Cricket” drawn up? (A) 1703 (B) 1744 (C) 1750 (D) 1780 17. When was the world’s first cricket club formed? (A) 1744 (B) 1774 (c) 1760 (D) 1780 18. When was the Marylebone cricket club founded? (A)1760 (B) 1787 (C) 1788 (D) 1895 19.

Which of these features for cricket were laid down in the 1770s and 1780s? (A) First leg-before law was published (B) A third stump became common (C) Creation of first six-seam cricket ball (D) All the above 20. The reason that cricket has originated from the village is/are: (A) Cricket matches had no time limit (B) Vagueness of the size of the cricket ground (C) Cricket’s most important tools are all made of pre-industrial materials (D) All the above 21. Which among the following is associated with the professional? (A) They considered sport a kind of leisure (B) The poor who played it for living (C) Playing for pleasure and not for money (D) The rich who played it for pleasure 22. The Parsis was the founder of which of the cricket club? (A) Marylebone cricket club (B) National cricket championship (C) Oriental cricket club (D) Indian cricket club. 23. Cricket did not become popular in the countries in South America because: (A) South America countries were not under American, Spanish and Portuguese influence (B) Unlike other games like football and hockey cricket remained a Britain colonial game (C) It was a part of British colonial game (D) It was limited to the countries that were not the part of British Empire 24. Which of the following changes was introduced as a result of the MCC’s revision of the laws of cricket? (A) The over arm bowling (B) The limited-overs match (C) The reverse swing (D) The doosra 25. Cricket is different from other games because: (A) The width of the bat is not specified (B) The size of the ground is not specified (C) The duration of the game is not specified (D) The length of the pitch is not specified.

26. Early cricket clubs in India were established on the basis of religion. Which one of the following did not exist? (A) The Hindu Gymkhana (B) The Sikh Gymkhana (C) The Islam Gymkhana (D) The Parsi Gymkhana. Answers:1. (B) 2. (D) 3.

(C) 4. (A) 5. (B) 6.

(C) 7. (C) 8. (D) 9. (B) 10. (B) 11. (C) 12. (D) 13. (D) 14.

(D) 15. (C) 16. (B) 17. (C) 18. (B) 19. (D) 20.

(D) 21. (B) 22. (C) 23. (B) 24. (A) 25. (B) 26.

(B).

x

Hi!
I'm Morris!

Would you like to get a custom essay? How about receiving a customized one?

Check it out