(C) the above 7. How many percent of

(C) Podu (D) Rai 2. Where was the Imperial Forest Research Institute set up in 1906? (A) Delhi (B) Bangalore (C) Dehradun D) Bastar 3. Which one of the following is the local name of shifting cultivation in Central America? (A) Lading (B) Milpa (C) Chena (D) Podu 4. The ‘Scorched earth’ policy in Java was followed by the: (A) Japanese (B) British (C) Dutch (D) French 5. When was the Indian Forest Service set up by Brandish? (A) 1863 (B) 1864 (C) 1865 (D) 1866 6. Who among the following was the first Inspector General of Forests in India? (A) Dietrich Brandis (B) John Dawson (C) Nagurunderi (D) None of the above 7.

How many percent of world forest area was cleared for industrial uses, cultivation, pastures and fuel wood between 1700 and 1995? (A) 19.3% (B) 9.3% (C) 6.3% D) 16.3% 8. According to Forest Act 1878 which of the following were called best forest? (A) Protected forest (B) Village forest (C) Reserved forest (D) None of these 9.

We Will Write a Custom Essay Specifically
For You For Only $13.90/page!


order now

When and where was Imperial Research Institute set up? (A) Lahore 1906 (B) Peshawar 1916 (C) Nagpur 1908 (D) Dehradun 1906. 10. When the Imperial Forest Research Institute was was set up at Dehradun? (A) 1905 (B) 1906 (C) 1907 (D) 1910 11. Which one of the following rivers flows across Bastar East to West? (A) Ganga (B) Son (C) Narmada (D) Indrawati 12. Which forest community of Central India sent a petition against stopping of shifting cultivation in 1892? (A) Maria (B) Baigas (C) Bhatra (D) Muria 13. According to 1878 Act which of the following categories of forests in considered as the best on the basis of their utility? (A) Reserved forests (B) Protected forests (C) Village forests (D) Community forests. 14.

Colonial rules considered forests as unproductive because: (A) The forests are not fit for habitation. (B) Forests only have naturally grown trees (C) Forests did not yield revenue to enhance income of the state (D) Forests are full of wild animals 15. Who among the following were a community of skilled wood cutters and shifting cultivators? (A) Kalangs (B) Gonds (C) Dhuruvas (D) Halbas 16. Dietrich Brandis was the: (A) First governor of forest management (B) Founder of forest society (C) First Inspector General of forests in India (D) Governor to introduce Forest Act of 1858. 17. ‘Blandongdiensten’ system in Java was followed by: (A) British (B) Dutch (C) Japanese (D) French. 18.

Who among the following led the forest revolt in Bastar? (A) Siddhu (B) Birsa Munda (C) Kanu (D) Gunda Dhur 19. Villagers wanted forests to satisfy their following needs: (A) Fuel, fodder ans shelter (B) Fuel, fodder and fruit (C) Fuel, fodder and cultivation (D) Fuel, fodder and minerals 20. Who among the following are skilled forests cutters? (A) Maasais of Africa (B) Kalangas of Java (C) Gonds of Orissa (D) Mundas of Chotanagpur. 21. Which of the following was the most essential for colonial trade and movement of goods? (A) Roadways (B) Railways (C) Airways (D) River ways. 22. Who was the colonial power in Indonesia? (A) British (B) Dutch (C) French (D) Portuguese 23. Java is famous for: (A) Rice production (B) Mining Industries (C) Huge population (D) Flood and famines.

24. The local name of shifting cultivation in South-East Asia is: (A) Milpa (B) Podu (C) Lodang (D) Nerad 25. Wooder planks lay across railway tracks to hold these tracks in a position are called: (A) Beams (B) Sleepers (C) Rails fasteners (D) None of these. 26 which of the following community are skilled forest cutters? (A) Maasais of Africa (B) Mundas of Chotanagpur (C) Gonds of Orissa (D) Kalangs of Java 27. Forests consisting of which type of trees was preferred by the Forest department? (A) Forests having trees which provided fuel, fodder and leaves. (B) Forest having soft wood. (C) Forest having trees suitable for building homes (D) Forest having trees suitable for building ships and railways. 28.

The Gond forest community belongs to which of the following? (A) Chattisgarh (B) Jharkhand (C) Jammu and Kashmir (D) Gujarat. 29. The railway network expanded rapidly in India from: (A) 1860’s (B) 1870’s (C) 1880’s (D) 1890’s.

30. Where was the Imperial Forest Institute set up? (A) Bombay (B) Dehradun (C) Bangalore (D) Nagpur Answers: 1. (B) 2. (C) 3.

(B) 4. (C) 5. (B) 6. (A) 7. (B) 8.

(C) 9. (D) 10. (B) 11. (D) 12. (B) 13.

(A) 14. (C) 15. (A) 16. (C) 17. (B) 18. (D) 19. (B) 20. (B) 21.

(B) 22. (B) 23. (A) 24. (C) 25. (B) 26. (D) 27. (D) 28. (A) 29.

(A) 30. (B).

x

Hi!
I'm Morris!

Would you like to get a custom essay? How about receiving a customized one?

Check it out